5 redenen waarom ondernemers last minute vakantiestress ervaren.

Het is zover, de vakantieperiode komt er weer aan. Velen van ons zijn dan weer een aantal weken vrij, maar tot die tijd ploetert ondernemend Nederland nog flink door want er moet nog veel afgerond worden voordat we daadwerkelijk weg kunnen. We ervaren massaal vakantiestress. 

De laatste dagen voordat je met je gezin de koffers pakt naar een zonnige bestemming is het altijd stressen. Je maakt meer uren om kosten wat het kost die to do lijst af te werken. Hoe komt het toch dat je nooit ontspannen kunt afronden voordat je het vliegtuig pakt? In dit artikel lees je 5 redenen waardoor jij last-minute vakantiestress ervaart en hoe je deze kan de komende weken kan omzeilen.

1. Te strak

Je planning voor je bedrijf loopt door tot de dag van vertrek. Hierdoor moet je op de eerste dag van je vakantie nog koffers inpakken, boodschappen doen en wasjes draaien… Niet echt heel relaxt. Tuurlijk neem je jezelf voor om dit de dagen voor je vakantie al te doen. Helaas liet de to do lijst dat toch niet toe en sta je vaste prik al 1-0 achter voordat je vakantie goed en wel begonnen is.

Neem altijd twee tot drie dagen voor je reis al vakantie. Op deze manier heb je achter de schermen nog 1 dag om alles af te ronden zonder dat er nieuw werk binnenkomt, een dag om de vakantie voor te bereiden en een dag om alvast in het relaxte ritme te komen. Weg vakantiestress!

2. Spoed!

Je neemt met regelmaat spoedklussen aan. Richting de zomerperiode lopen het aantal spoedklussen op omdat je klanten ook hun werk vóór hun vakantie af willen hebben. Zij merken dat ze wat extra handjes nodig hebben omdat ze ook qua tijd opeens niet uitkomen.

Als je weet dat jouw doelgroep tijdens de vakantieperiode vaker een spoedklus aanvraagt kan je vooraf kenbaar maken dat je dit in de maand voor jouw vakantie niet doet, of je hanteert een speciaal (extra hoog) tarief als je bang bent dat je anders inkomsten misloopt. Jouw tijd voor je vakantie is extra schaars dus daar mag voor betaald worden.

3. Alleen

Afspraken over de voorbereiding van de vakantie zijn er bij jullie niet echt. Of je nu wel of niet je agenda vol boekt voor je vakantie, jij bent degene die de vakantie lijstjes maakt, wasjes draait en koffers inpakt, nog even met de vakantiebestemming checkt of de betalingen goed ontvangen zijn en de boarding passen dubbelcheckt. Terwijl de rest al in de opperste vakantiestemming is ben jij als teamleider van je gezin alle randzaken aan het uitvoeren.

Door met je gezin of vrienden afspraken te maken wie wat regelt voor de vakantie hoef je niet alles zelf te doen. Iedereen kan iets bijdragen. Laat bijvoorbeeld de kids een lijstje maken en vul deze aan. Je partner kan daarnaast prima de boardingpassen uitprinten en in de handbagage stappen.

4. Moetjes

Je bent vooral bezig met wat er allemaal moet. In je hoofd speelt de ellen lange to do lijst zich keer op keer af. Koffers inpakken en laatste vakantieboodschappen doen kan ook relaxt. Ga bijvoorbeeld samen de stad in, lekker lunchen en doe de laatste boodschapjes op je gemak. Voorbereidingen zijn leuk en hoeven geen vakantiestress op te leveren!

 

5. Loslaten

Je werk is niet af, ondanks dat je als een malle aan de slag bent gegaan. Dus na je vakantie ligt er nog een stapel die tijdens je avontuur ook nog eens flink gegroeid is. Alleen met die gedachten al breekt het zweet je uit.

Herkenbare stress voor vele, maar je leeft in het nu, niet over een paar weken. Probeer het los te laten en te genieten van je reis. Vind je dit lastig? Je bent niet de enige. 37% van de ondernemers vindt het lastig om hun werk los te laten wanneer ze op vakantie zijn.

Maak het jezelf wat makkelijker om los te laten door nu alvast het Super Zomer aanbod aan te schaffen voor jezelf zodat je de eerste werkdag direct begint met de 20-daagse om ontspannen te leren ondernemen. Zeker weten dat je jouw vakantiegevoel deze zomer lekker lang vast gaat houden.

Over de auteur

Ilza Keeman

Als businesscoach en burn-out ervaringsdeskundige ondersteunt Ilza ondernemers om van hun stress af te komen en overzicht in het bedrijf te creëren. Dit doe ze aan de hand van praktische tips zoals in bovenstaande blog. Daarnaast ze gaat ook samen met haar klanten de diepte in voor blijvend resultaat. Op deze manier kunnen zij hun bedrijf weer verder laten groeien zonder meer uren te gaan werken of zichzelf in de onderneming te verliezen.

Meer tips om ontspannen te ondernemen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *