De rustigere zomerperiode, het moment om ontspannen te gaan ondernemen met deze 5 tips

Door het jaar heen heb je het hartstikke druk en ervaar je veel stress. Je kijkt daarom reikhalzend uit naar die paar weken zomervakantie. Lekker op vakantie of met dat boek wat je al zo lang graag wil lezen op een bedje in de achtertuin. Heerlijk! Je weet tenslotte dat je daarna weer vol aan de bak mag.

Een aantal weken vakantie vieren is een manier om je zomer door te brengen. Al zal dat voor jou ook niet makkelijk zijn, 2 maanden stil zitten. In dit artikel geef ik je 5 tips om de zomer te gebruiken om ontspannen te leren ondernemen zodat je na jouw vakantie de drukte beter aan kunt en je bedrijf kan laten groeien zonder in constante piekstress te leven. Met een paar kleine aanpassingen behoud je gewoon je zomervakantie, maar investeer je ook in een relaxter nieuw ondernemers seizoen tijdens de rustigere zomerperiode.

1. Duidelijkheid scheppen

Je vakantie is het perfecte moment om eens voor jezelf een overzicht te maken. Weet je wat je nu eigenlijk verkoopt en hoeveel tijd je dat kost? Grote kans dat je maar door gaat en dit er door het jaar heen bij inschiet. Maak een overzicht waarin je precies ziet wat je per week (of per dag) verkocht hebt en bereken wat deze verkoop je opgeleverd heeft.

2. Je aanbod updaten

Denk ook eens na over welke diensten of producten je graag aanbiedt en welke je eigenlijk niet meer zo leuk vindt, om wat voor reden dan ook. Leg hier als volgende stap de winst per product bij en vraag jezelf af van welke producten je nu afscheid kunt nemen. Misschien leveren de minst leuke producten je het meeste op. Dan is het noodzaak om te gaan kijken hoe je die kunt vervangen of omzetten naar iets wat je wel leuk vindt.

3. Strategie bepalen

Start vast met plannen voor na je vakantie. Als je rust hebt kan je vaak duidelijker zien welke acties nu écht belangrijk zijn. Je weet bijvoorbeeld zelf ook wel dat je niet te lang op facebook moet blijven hangen. Dat tegen jezelf zeggen helpt niet. Als je weet welke acties je geld en bedrijfsgroei opleveren, en je dat duidelijk opschrijft, dan heb je de beste motivatie om social media af te sluiten.

4. Start met sporten!

Misschien een beetje een open deur, maar je hebt nu de tijd. Ga ontdekken wat je leuk vindt om te doen en pak die sport op. Tegen de tijd dat de zomervakantie voorbij is merk je resultaat in energie en misschien ook wel in de extra kilo’s die door ongezond eten door tijdgebrek eraan waren gevlogen. Als je resultaat ziet ben je eerder geneigd deze nieuwe leuke gewoonte door te zetten.

5. Deel je week opnieuw in

Evalueer de laatste paar weken. Moet je altijd enorm haasten om de kinderen tijdig bij hun sport af te zetten of werk je op donderdag tot laat en heb je geen tijd om te koken? De zomer is een prima moment om je openingstijden te herzien en nieuwe afspraken te maken voor na de vakantie met het thuisfront en je team.

6. Niet vergeten

Geniet van je vrije tijd en wees niet te streng voor jezelf. 37% van de ondernemers vind het lastig om hun werk tijdens hun vakantie los te laten. Kijk wat voor jou werkt. Of je wel of niet wat wilt werken maar baken het wel af. Het is prima om in je vakantie te werken als jou dat rust geeft waardoor je de rest van de dag ook echt vakantie hebt.

Je vakantiegevoel vasthouden

Wil je meer tips en concrete ondersteuning ontvangen om na de rustigere zomerperiode je vakantiegevoel vast te houden? Volg mij dan op Instagram of Facebook. Daar deel ik tips en vind je binnenkort een aankondiging voor de nieuwe Ontspannen Ondernemer challenge.

Over de auteur

Ilza Keeman

Als businesscoach en burn-out ervaringsdeskundige ondersteunt Ilza ondernemers om van hun stress af te komen en overzicht in het bedrijf te creëren. Dit doe ze aan de hand van praktische tips zoals in bovenstaande blog. Daarnaast ze gaat ook samen met haar klanten de diepte in voor blijvend resultaat. Op deze manier kunnen zij hun bedrijf weer verder laten groeien zonder meer uren te gaan werken of zichzelf in de onderneming te verliezen.

Meer tips om ontspannen te ondernemen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *