Top 4 persoonlijke ontwikkeling boeken die je als ambitieuze ondernemer moet lezen.

Boeken lezen geeft inspiratie en energie. Een prima manier om de dag energiek mee te beginnen. Gewoon een paar bladzijden om je geest te verrijken en met een open en plezierige start van je dag te beginnen. Voor mij is het lezen van een paar bladzijden per dag onderdeel van mijn anti-stress ochtendritueel. In dit artikel zet ik een aantal boeken uit de categorie persoonlijke ontwikkeling voor je op een rijtje.

1. Nooit meer te druk | Toyn Crabbe

Een aanrader voor iedere ambitieuze ondernemer. De overvolle inboxen, ellen lange to do lijstjes waarbij de moed je al in de schoenen zakt voordat je aan de lijst begonnen bent. Tony Crabbe inspireert je met verschillende strategieën om de hectiek achter je te laten Hij laat in Nooit meer te druk zien hoe je anders om kan gaan met drukte waardoor je weer ruimte in je hoofd ervaart.

Krijg weer controle over je leven door te leren hoe je praktische keuzes maakt. We hebben nu eenmaal 24 uur in een dag en kunnen niet àlles doen. In de huidige wereld is er gewoonweg te veel informatie die we niet allemaal tot ons moeten willen nemen.

Kortom, het is een vlot leesbaar boek met praktische tips die je op een andere manier naar jouw drukke bestaan laten kijken.

2. Super slapen | Floris Wouterson

Wanneer je het te druk krijgt lijd je slaap daar vaak ook onder. Joris Wouterson deelt in zijn boek Super Slapen een behapbaar en duidelijk stappenplan. Hij behandelt zowel het uitkiezen van een goed bed als dat hij praktische tips geeft over een optimale slaapomgeving. Ook de mindset, voeding en beweging neemt Floris mee in dit stappenplan.

Voor degene die echt willen veranderen en een nieuw slaapritme willen aanleren is er een uitleg waarmee je bekijkt hoe je kwaliteit van slapen nu is. Vervolgen wordt er aangegeven wat je zelf kan doen om vanaf nu een super slaper te worden. Met Floris zijn tips kan het niet anders dan dat je ’s nachts beter gaat slapen.

3. Ikigai | Francesc Miralles & Hector Garcia

Vraag je jezelf soms af ‘waar doe ik het allemaal voor’ of ‘is dit het nu’? Dan is het boekje met de titel Ikigai (vrij vertaald Waar sta jij deze ochtend voor op?) een fijn boek om eens te lezen. Het leest lekker weg en bevat eeuwen oude tips uit Japan van een eiland waar statistisch gezien de oudste en meest gelukkige mensen ter wereld leven.

Ik geloof net als dat het boek omschrijft dat we allemaal een ‘waarom’ hebben. Een reden waarom we hier op aarde zijn. Als we die reden gevonden hebben dan stappen we daar graag en vol energie ons bed voor uit. Franscsec en Hector interviewde voor dit boek honderden inwoners van het Japanse eiland Okinawa om de geheimen van hun leefwijzen te ontdekken en in dit boek met de westerse wereld te delen. Laat je inspireren door simpele oefeningen en mooie verhalen over eenvoud, voeding, beweging, je omgang met anderen en je eigen mindset.

4. Babe you got this | Martje Haverkamp & Emilie Sobels

Benieuwd hoe andere onderneemsters hun zaak runnen? Lees dan de succesverhalen van 20 andere Nederlandse zzp’ers in dit boek. Babe you git this bevat gebundelde interviews met tips en inspiratie om zelf een succesvolle ondernemer te worden. Ook deze leest prima weg en met de korte verhalen is hij ook prima weg te leggen om weer geïnspireerd aan je werkdag te beginnen.

Bonus tip: Think and grow rich | Napoleon Hill

Dit boek is misschien niet heel dik, maar is wel echt een studieboek voor ondernemers met grote levensvragen. Ik heb het boek al meerdere malen bestudeerd en het staat inmiddels vol met markeerstrepen. Ik haal er iedere keer weer een nieuwe wijze les uit die mij helpt in hoe ik naar mijn bedrijf kijk.

In Think and grow rich deelt Napoleon de resultaten uit zijn onderzoek naar verschillende bekende rijke mensen. Mensen die zelf hun succes en rijkdom hebben gecreëerd door briljante ideeën en een volhardende manier van werken. Als je met jouw bedrijf graag veel geld wilt verdienen is dit een absolute aanrader. Al is het maar omdat het je verder laat kijken dan dat je zelf voor mogelijk hield.

Bovenstaande boeken zijn geen nieuwe boeken, maar bevatten wel een enorme bulk aan bruikbare wijsheid en inspiratie om jou als ondernemer en persoon te laten groeien.

Nu ben ik benieuwd: Lees jij op dit moment iets anders wat jou inspireert? Laat het weten in een reactie onder dit artikel. Wie weet pak ik hem de volgende keer mee in een nieuw artikel met boekentips.

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dat houdt in dat ik een kleine bijdrage ontvang als jij via een link een van deze boeken aanschaft. Jij betaalt hiervoor natuurlijk niets extra’s.

Over de auteur

Ilza Keeman

Als businesscoach en burn-out ervaringsdeskundige ondersteunt Ilza ondernemers om van hun stress af te komen en overzicht in het bedrijf te creëren. Dit doe ze aan de hand van praktische tips zoals in bovenstaande blog. Daarnaast ze gaat ook samen met haar klanten de diepte in voor blijvend resultaat. Op deze manier kunnen zij hun bedrijf weer verder laten groeien zonder meer uren te gaan werken of zichzelf in de onderneming te verliezen.

Meer tips om ontspannen te ondernemen

1 gedachte op “Top 4 persoonlijke ontwikkeling boeken die je als ambitieuze ondernemer moet lezen”

  1. Ook ik ben begonnen in “Think and Grow Rich” #inspirerend #verhelderend #gemotiveerd

    Ik ga zelfs vanaf maandag 24 juni met 4 mede ondernemers een masterclass beginnen 💪

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *