Ontspannen verkopen, dat kan jij ook

Een paar weken geleden ben ik zelf met een nieuw coaching traject gestart. Mijn spiritueel coach bracht een techniek bij mij onder de aandacht omdat ze zag dat ik mijn hoofd scheef hield. Ik besloot er informatie over te gaan lezen en kwam er al snel achter dat dit voor mij wel eens veel op zou kunnen leveren. Dus ik ging opzoek naar iemand bij mij in de buurt die deze methode echt inde vingers heeft. (Nu denk je misschien, Ja Ilza, leuk dat je iets nieuws bent gaan doen, maar wat heb ik hieraan? Hold on, het is echt waardevol wat ik met je ga delen.)

Na enig zoeken had ik iemand gevonden waar ik een goed gevoel bij had. Ik besloot haar te mailen om een afspraak te maken. Twee weken later kon ik bij haar terecht. De eerste sessie was verkennend en de 2e was gratis zodat ik echt even goed kon proeven aan de methode. 

Een ongemakkelijke stilte

We sloten de 2e sessie af. Ik was enthousiast en wilde ik graag verder. De coach zij als laatste ‘Ik hoop dat je het als prettig ervaren hebt en nu een goede eerste indruk hebt van de methode.’ Vervolgens bleef het stil. Ik voelde mij ongemakkelijk worden. Wil ze mij niet als klant? Waarom vraagt ze niet of ik een volgende afspraak wil? Kan ik een pakket afnemen of niet? Je leest het; mijn hoofd draaide overuren en het gaf mij een lichte stress. Ik besloot zelf maar te vragen: ‘Zullen we een nieuwe afspraak in plannen?’ Licht verbaast keek ze op. ‘Ja hoor, dat kan.’ Mooi. Mijn stress zakte weg en we maakte een nieuwe afspraak.

Onnodig afhaken

Ik moest in die onzekere stilte een klein drempeltje over om zelf te vragen om een nieuwe afspraak. Dit lukte alleen omdat ik vertrouwen had in de methode. Als ik ook maar de kleinste twijfel had gehad, was ik nu afgehaakt. Dat geld voor iedere potentiele klant met lichte twijfels. Mega zonde want ik geloof dat er héél veel mensen in Nederland zijn die iets aan deze techniek gaan hebben. 

ontspannen verkopen
Ontspannen verkopen na coaching

Let op het teken van de potentiële klant

Zelf had ik laatst ook zo een situatie met ontspannen verkopen. Ik was aan het bellen met een leuke klant die onlangs een traject heeft afgerond. Op een gegeven moment zei ze ‘Ik zou je het liefst iedere dag naast mij hebben als coach, maar dat is niet te betalen’. Dat was voor mij het teken dat ze nog niet losgelaten wilde worden. Ik vroeg haar of ze nog een X aantal sessies van X aantal tijd verspreid over X aantal maanden wilde boeken. Er kwam direct een enthousiaste ja en dus plande we de eerste sessie van het nieuwe traject in. Zo simpel kan het zijn, vooral bij tevreden klanten die je al kennen.

Ontspannen verkopen

Behoor jij tot de groep ambitieuze ondernemers die het nog spannend vindt om een dienst of product te verkopen? Evalueer je huidige aanpak:

  • Pik signalen van klanten op door goed te luisteren
    Twijfel je? Vraag of dat wat je ziet en voelt klopt.
  • Doe je klant een eenduidig aanbod waar iemand ja of nee op kan zeggen.
    Noem wat het hem oplevert, wat hij koopt, wat het kost en bij diensten ook hoeveel tijd het kost.
  • Houd het simpel. Het kan zo eenvoudig zijn als ‘Wil je een nieuwe afspraak maken?’ 

Ik hoop dat dit je helpt om je eigen stressniveau rondom verkopen te verlagen. Meer van dit soort tips geef ik je in de gratis training In 5 stappen ondernemen. Meld je aan om gratis online mee te kijken.

Over de auteur

Ilza Keeman

Als businesscoach en burn-out ervaringsdeskundige ondersteunt Ilza ondernemers om van hun stress af te komen en overzicht in het bedrijf te creëren. Dit doe ze aan de hand van praktische tips zoals in bovenstaande blog. Daarnaast ze gaat ook samen met haar klanten de diepte in voor blijvend resultaat. Op deze manier kunnen zij hun bedrijf weer verder laten groeien zonder meer uren te gaan werken of zichzelf in de onderneming te verliezen.

Meer tips om ontspannen te ondernemen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *