Deel op facebook
Facebook
Deel op linkedin
LinkedIn
Deel op whatsapp
WhatsApp

Wat is stress en waarom overkomt het zoveel mensen?

De letterlijke vertaling van stress is spanning of druk. Zelfs de meest solide materialen zullen breken of scheuren als er sprake is van te veel belasting. Voor mensen werkt dat exact hetzelfde. Je kent ongetwijfeld het gevoel van spanning. Als ondernemer moet je vaak veel ballen in de lucht houden. Gezonde spanning en de adrenaline die daarbij vrijkomt komen je goed van pas, want het houdt ons scherp en alert. Zo kun je goed functioneren wanneer veel mensen tegelijkertijd een beroep op je doen. Wanneer de stressreactie echter te lang aanwezig blijft kan dit nadelige gevolgen hebben.

Welk doel heeft stress?

Adrenaline zorgt ervoor dat je hart en spieren van meer bloed worden voorzien. Door een verhoogde hartslag en een versnelde ademhaling ben je in staat sneller te reageren. Deze mate van alertheid wordt schadelijk wanneer het adrenalineniveau niet voldoende zakt naar normale waarden. De stressreactie doet een groot beroep op je lichaam, en er is dan ook tijd nodig om hiervan te herstellen. Als dit niet lukt omdat de stress te lang aanwezig is kun je hier behoorlijk last van krijgen. Dit kan erg vervelend zijn wanneer je een grote opdracht hebt gekregen of in een drukke periode zit als zelfstandig ondernemer.

“De belangrijkste stap om stress te verminderen is om niet naar perfectie te streven. Vooruitgang is goed genoeg.”

Ilza Keeman

Is stress altijd ongezond?

Hoewel langdurige stress kan leiden tot een burn-out hoeft stress zeker niet altijd ongezond te zijn. Kortdurende stress kan juist in je voordeel werken. Door de extra adrenaline kun je meer energie krijgen en helder nadenken. Ook wanneer je een moeilijk gesprek hebt met een opdrachtgever of die grote stapel administratie moet verwerken kan stress je helpen. Toch is het belangrijk dat je als zelfstandig ondernemer goed op jezelf let. Om goed te kunnen functioneren is het vinden van een evenwicht onmisbaar. In periodes met een hoge werkdruk is het dan ook zaak voldoende ontspanning te zoeken, zodat je draagkracht wordt vergroot.

Wat doet stress met je lichaam?

De lichamelijke gevolgen van langdurige stress zijn niet mals. Het is niet moeilijk de symptomen te herkennen. Spierpijn, hoofdpijn, slapeloosheid of een gebrek aan concentratie zijn een paar voorbeelden van signalen die aangeven dat er te veel van je wordt gevraagd. Het tijdig herkennen van de effecten van stress is belangrijk. Zeg jij ook te weinig nee en neem je daarbij stelselmatig te veel hooi op je vork? Je lichaam probeert je met deze symptomen aan te geven dat het tijd is de balans te herstellen. Draaglast en draagkracht willen met elkaar in evenwicht zijn, zodat stress jouw ondernemerschap niet in de weg staat.

Hoe ga je om met stress?

Ook als ondernemer ontkom je er helaas niet aan. Het leven vraagt soms veel van je, en bepaalde periodes gaan gepaard met een hoge werkdruk. Ook in je privéleven kunnen stressvolle situaties hun tol eisen. Wanneer je goed voor jezelf zorgt verklein je de kans dat stress je boven het hoofd groeit. Heb jij het gevoel dat je gebukt gaat onder stress als ondernemer? Dan kun je ook coaching, therapie of een cursus overwegen. Naast steun krijg je dan ook tips die jou kunnen helpen beter in evenwicht te blijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *