Deel op facebook
Facebook
Deel op linkedin
LinkedIn
Deel op whatsapp
WhatsApp

De goede en slechte kanten van perfectionisme

Als ondernemer wil je mooie dingen creëren die van waarde zijn. Je wil iets betekenen, een verschil maken. Je krijgt er energie van wanneer je jouw visie tot uiting kunt brengen. Jouw verbeeldingskracht en je creatieve talent zijn je sterke punten als zelfstandige. De kans is groot dat je je herkent in het archetype Schepper zoals Carl Jung dit omschreef. Een vernieuwer, een kunstenaar of een uitvinder, dan ben jij ten voeten uit. Helaas gaat al dit moois vaak ook gepaard met een valkuil. Perfectionisme nastreven kan er namelijk voor zorgen dat je nooit tevreden bent met alle goede dingen die je neerzet.

Wat is perfectionisme?

Perfectionisme is zeker niet altijd slecht. Pas wanneer je continue onrealistische doelen stelt en geen compassie meer met jezelf hebt kan perfectionisme veel energie gaan kosten. Gezond perfectionisme stelt je in staat je uiterste best te doen voor het beste resultaat. Lukt het een keer niet? Dan is er geen man overboord. Volgende keer beter. Ongezond perfectionisme houdt in dat je de realiteit uit het oog verliest. Totale perfectie is namelijk een illusie. Je bent overmatig kritisch voor jezelf en nooit tevreden. Ook kritiek kan je uit balans brengen.

Goed genoeg is het nieuwe perfect.

Ilza Keeman

Wat zijn de signalen?

Geen ondernemer is hetzelfde en ongezond perfectionisme komt in verschillende vormen voor. Wanneer je altijd gefocust bent op wat er nog moet gebeuren, geef je jezelf niet de kans te genieten van wat er goed is gegaan. Het is daarom belangrijk alert te zijn op de signalen van perfectionisme. Overmatig kritisch zijn voor jezelf, maar ook onrealistische verwachtingen hebben van anderen is daar een voorbeeld van. Ook het ervaren van stress wanneer dingen anders lopen dan gepland past in het beeld van ongezond perfectionisme.

Wat is het gevaar van perfectie?

Om als ondernemer anderen te kunnen inspireren moet je bevlogen zijn en doen wat je leuk vindt. Wanneer ongezond perfectionisme om de hoek komt kijken raak je die bevlogenheid voor een deel kwijt. Het plezier dat je had wordt overschaduwd door twijfels en onrust. Zo kan het gevoel ontstaan dat je niet goed genoeg bent. Het oordeel van anderen wordt zo belangrijk dat je de lat voor jezelf veel te hoog legt. Zo hoog, dat het ten koste van jezelf gaat en voor angst zorgt. Deze angst zorgt ervoor dat je zo hard gaat werken dat een burn-out een reëel gevaar wordt.

Hoe verminder ik mijn perfectionisme?

Angst is een slechte drijfveer. Niemand wil falen en we hebben allemaal de behoefte aan waardering. Wanneer je als ondernemer het gevoel hebt dat je er niet mag zijn kan deze onzekerheid ervoor zorgen dat je minder productief bent. Omdat je bang bent voor feedback ben je ook minder goed in staat jezelf te ontwikkelen. Daarom is het vooral belangrijk te accepteren dat je perfectionistisch bent. Niet alleen het resultaat telt, ook je inzet en het plezier dat je had. Het stellen van haalbare doelen en jezelf niet langer continue te vergelijken met anderen is noodzakelijk om ongezond perfectionisme de baas te worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *