Wat kost een burnout voor jou als ondernemer?

Veel drukke ondernemers hebben geen tijd om zichzelf op de eerste plaats te zetten. Geen tijd om aan hun bedrijf te werken en al helemaal geen tijd om te leren hoe ze vanuit ontspanning kunnen ondernemen. Herken je dit? Neem dan even twee minuten om toch dit artikeltje te lezen. Ik beloof je, dit is het waard.

95.128 Nederlandse ondernemers met stress en burn-out klachten.

In 2018 telde Nederland 95.128 geregistreerde ondernemers met stress en burn-out klachten. De oorzaken voor deze klachten liggen in een samenhang van verschillende gewoonten. Vaak hebben deze ondernemers zichzelf niet op nummer één gezet, onvoldoende rust genomen en hanteren ze een bedrijfsstrategie die niet optimaal voor hen werkt. Hierdoor zijn ze dag en nacht aan het werk en laden ze zichzelf onvoldoende op.

Wat kost een burnout jou?

Voor je het weet maak je geen tijd meer voor jezelf of de strategie van je bedrijf. Je groei stagneert en doordat je geen overzicht hebt stroomt er aan alle kanten geld uit je bedrijf. Je gaat steeds harder werken, totdat je de man met de hamer tegen komt.

Misschien vind je dit negatief klinken of denk je dat jou dit nooit zal overkomen. Toch wil ik je vragen eens over het volgende na te denken. Wat kost een burnout jou als je deze krijgt?

stress check voor ondernemers

Wil je weten of je te drukke bent?

Vraag dan nu gratis de Stress check voor ondernemers aan.
Je ontvangt:

  • De Stress check die je binnen 4 minuutjes het antwoord geeft
  • 5 tips om je stressniveau te verlagen
  • 5 BONUS tips ter inspiratie die je direct kan toepassen

Verzekerd

Misschien heb je een arbeidsongeschiktheid verzekering waar je jezelf blauw voor betaald of ben je aangesloten bij een broodfonds waardoor je nog net die boterham met pindakaas op tafel kunt zetten wanneer je bedrijf op zijn gat licht.

Spaargeld

Voor velen van ons geld dit echter niet. Geen klanten is geen omzet en wel kosten, dus je leidt direct verlies. Een gapend financieel gat. Het is een grote stressfactor als je ziek bent en de hypotheek, de sportschool, en je boodschappen niet kunt betalen. Financiële onzekerheid is iets wat je er niet bij kunt hebben als je een burnout hebt. Ga bij jezelf na hoeveel je gemiddeld per maand verdient. En reken erop dat je bij een over vermoeiing of burnout minimaal 6 tot 12 maanden uit de running bent. Stel je moet maandelijks €2.500,- omzetten wat al enorm weinig is, maar oké. Dan heb je minimaal €15.000,- in je buffer nodig. Kan je dit opvangen met jouw spaargeld?

Check je buffer

Ik hoop van harte dat jij al ontspannen onderneemt. Heb je dit nog niet geleerd en voel je stress? Weet je dat je steeds vaker tegen je eigen grenzen aan loopt en ervaar je zo nu en dan lichamelijke kwaaltjes zoals hoofdpijn, rugpijn of druk op de borst? Check dan even het bedrag in je buffer… want ik garandeer je, ook jij kan tot die groep van 95.128 ondernemers gaan behoren. Misschien juist wel als je denkt dat dit jou nooit overkomt.

Wat kan jij nu doen om ervoor te zorgen dat je die buffer niet nodig gaat hebben? Ik help je graag om deze vraag te beantwoorden. Wil je jouw persoonlijke situatie met mij doorspreken en een aantal praktische tips ontvangen waar je direct mee aan de slag kunt? Boek nu jouw Ontspannen Ondernemen sessies gratis. Klik op de gele knop voor meer informatie over deze sessie.

Over de auteur

Ilza Keeman

Als businesscoach en burn-out ervaringsdeskundige ondersteunt Ilza ondernemers om van hun stress af te komen en overzicht in het bedrijf te creëren. Dit doe ze aan de hand van praktische tips zoals in bovenstaande blog. Daarnaast ze gaat ook samen met haar klanten de diepte in voor blijvend resultaat. Op deze manier kunnen zij hun bedrijf weer verder laten groeien zonder meer uren te gaan werken of zichzelf in de onderneming te verliezen.

Meer tips om ontspannen te ondernemen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *