3 tips om overzicht te creëren in je bedrijf

Je werkt hard in je bedrijf. Veel klanten, nog meer werk. Ondanks dat het superleuk is heb je steeds vaker chaos in je hoofd. Je bent vergeten iets te bestellen, maakt dubbele afspraken of je merkt dat je bedrijfsgroei aan het stagneren gaat.

Tekenen die je aangeven dat het tijd is om weer overzicht te gaan scheppen zodat je weer ontspannen kunt ondernemen zonder je bedrijfsgroei al dan niet onbewust te saboteren.

Als er iets met elkaar verbonden is, zijn het wel overzicht en ontspanning. Dat weet ik, dat weten mijn klanten, en als je met deze drie tips aan de slag gaat, zal jij het ook snel merken.

1. Je werkplek

Een stapel geeltjes op elkaar, tussen de agenda die op een notitieboek ligt voor je laptop. Naast je laptop staat nog een glas van gisteren en een speen van je jongste prul. Zodra je ‘s morgens je kantoor binnen komt zit je hoofd al vol. Om te kijken wat je eerste taak is moet je eerst de agenda en de geeltjes doorlopen… Je snapt, zo een situatie helpt je niet om ontspannen je werk te doen. Ik ben een groot voorstander van een schone en opgeruimde werkplek. (Al vind ik een clean desk policy waar ik vroeger van mijn baas mee moest werken dan net weer een stap té ver.)

Een opgeruimde werkplek zorgt voor rust in je hoofd als je weet wat waar ligt. En je humeur zal beter zijn wanneer je ‘s morgens direct aan de slag kunt omdat je agenda klaarligt. Een simpele maar hele effectieve tip voor meer overzicht. Meer tips lezen over het opruimen van je werkplek? Check dan even de blog die ik onlangs schreef: Minder chaos met deze 5 opruim tips voor ondernemers.  

kantoor-ontspannen-ondernemen
Opgeruimde werkplek

2. Samenvoegen

Fysiek overzicht is prettig en helpt je het meest wanneer je dingen die bij elkaar horen op één plek hebt. Zo kies ik er zelf altijd voor om de volgende dingen te clusteren:

  1. Alle mails komen binnen in 1 mailprogramma.
  2. Ik werk met een mappen systeem op de computer zodat ik bijvoorbeeld zo snel mogelijk verschillende social media posts kan maken.
  3. Allerlei taken die iets met elkaar te maken hebben zoals social media posts, foto’s maken en teksten schrijven voor Facebook, Instagram en LinkedIn pagina’s doe ik het liefst allemaal achter elkaar. Ik duik een bepaalde tijd helemaal in mijn marketing mindset.
  4. Ik werk graag met programma’s waar ik alles in kan regelen. Zo heb ik de Later app voor alle social media kanalen en Moneybird (dit is een affiliate link voor een 120 dagen gratis Moneybird proefpakket) voor alles wat met financiën te maken heeft.

3. Financiën

Over financiën gesproken: Ook daarin kan je flink overzicht en dus ontspanning creëren. Weet je bijvoorbeeld precies wat er iedere maand aan kosten uit gaat en welke producten je het meeste opleveren? Weten dat je de huur kunt betalen, dat je die droom waar kunt maken en wanneer die jaarlijkse afschrijving plaats vindt zorgt ervoor dat je niet voor verassingen komt te staan. Zo voorkom je dat je 80 uur per week werkt en er geen rode cent aan overhoudt.

Fundamentele wijzigingen

Ik realiseer mij dat overzicht creëren betekend dat je fundamenteel iets moet wijzigen in de manier waarop je werkt. Als je het druk hebt is dit lastig. Toch is het zeker de moeite waard. Pak het op in kleien stapjes of zet een liefdevolle stok achter de deur in de vorm van een business buddy of coach die je kan helpen om dit overzicht te creëren zodat je ontspannen kunt gaan ondernemen. Neem van mij aan, dit is makkelijker te realiseren en gaat sneller dan je denkt zolang je maar de juiste acties zet.

Over de auteur

Ilza Keeman

Als businesscoach en burn-out ervaringsdeskundige ondersteunt Ilza ondernemers om van hun stress af te komen en overzicht in het bedrijf te creëren. Dit doe ze aan de hand van praktische tips zoals in bovenstaande blog. Daarnaast ze gaat ook samen met haar klanten de diepte in voor blijvend resultaat. Op deze manier kunnen zij hun bedrijf weer verder laten groeien zonder meer uren te gaan werken of zichzelf in de onderneming te verliezen.

Meer tips om ontspannen te ondernemen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *