Ondernemen is topsport

Met meer dan 1,9 miljoen ondernemingen in Nederland is het tegenwoordig niet makkelijk om succesvol te worden met je bedrijf. Net als in de topsport kunnen er maar een paar de beste zijn.

Het hebben van een webshop of werken als zzp’er wordt vaak bestempeld als hobby. Stel nou dat we het runnen van een eenmanszaak gaan zien als het uitvoeren van een topsport. Is er dan een grotere kans op een succesvol bedrijf?

De grootste reden dat bedrijven niet succesvol worden is omdat je als ondernemer blokkades ervaart. Deze blokkades zijn als stopborden bij iedere afslag van een rotonde. We blijven rondjes fietsen op die rotonde totdat we moe zijn, en het opgeven. Niet gek dat er meer dan 95.128 ondernemers in Nederland burn-out klachten ervaren.

Wil jij een succesvol bedrijf? Kom dan van die rotonde en ga aan de slag met je blokkades. Dit is hoe je begint:

Bekijk het stopbord

Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Stap van die fiets en neem rust. Ga iets doen waar je blij van wordt. Wanneer je iets met plezier doet doorbreek je oude patronen zonder dat je het in de gaten hebt. Hierdoor kan je blokkades makkelijker onderzoeken. Doe dit door vragen te stellen als ‘Wat lukt er op dit moment niet?’ ‘Wie of wat houdt mij tegen?’ en ‘Welke gedachten heb ik hierbij?’.

Speel het spel

Blokkades zijn niet meer dan hindernissen die tussen jou en je doel instaan. Ze zijn er om je te laten groeien. Door er zo naar te kijken maak je er een spel van. Een serieus spel wat je niet 24/7 kan spelen. Topsporters nemen buiten het training seizoen ook ruimte om een ijsje te eten of om te genieten van een vakantie.

Pluk de kersen van de taart

Je onderneming geeft jou de kans om persoonlijk te groeien. Deze rollercoaster met pieken en dalen is alleen vol te houden als je vanuit passie werkt. Zonder missie is de eerste blokkade die je tegenkomt al te veel en ben je geneigd de deuren van je (online)winkel alweer te sluiten. Wat het ook is dat je verkoopt, doe het omdat je niet anders kan. Bijvoorbeeld omdat het anderen helpt of omdat je hiermee je eigen creativiteit kwijt kan.

Doe het samen

Topsporters die niet een teamsport beoefenen lijken de successen alleen te behalen. Niets is minder waar natuurlijk. Successen behaal je door jouw hindenrissen te overwinnen. Dat gaat alleen als iemand je spiegelt. Of je nu werkt met een business buddy of coach maakt hierin niet uit. Het liefst heb je voor ieder vlak een andere samenwerking. Een coach om je mindset te laten groeien, een sportinstructeur om aan je conditie te werken, een business buddy om elkaar een hart onder de riem te steken en een intervisieteam om je professioneel te ondersteunen.

80% van het succes van jouw bedrijf zit hem in je mindset. Die zorgt ervoor dat je doorgaat en je over de hordes kunt springen naar een Booming Business.

Over de auteur

Ilza Keeman

Als businesscoach en burn-out ervaringsdeskundige ondersteunt Ilza ondernemers om van hun stress af te komen en overzicht in het bedrijf te creëren. Dit doe ze aan de hand van praktische tips zoals in bovenstaande blog. Daarnaast ze gaat ook samen met haar klanten de diepte in voor blijvend resultaat. Op deze manier kunnen zij hun bedrijf weer verder laten groeien zonder meer uren te gaan werken of zichzelf in de onderneming te verliezen.

Meer tips om ontspannen te ondernemen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *